Geschiedenis

In Lengel werd al voor de tweede wereldoorlog gevoetbald. VVL had dus een voorloper. We weten er weinig over. De naam van deze vereniging was LVC, en dat staat voor Lengelse VoetbalClub. Vermoedelijk werd LVC opgericht in 1932. Het kon tot 1939 standhouden. Gedurende die 7 jaren werd in competitieverband gevoetbald. De voorzitter van dit LVC was dhr. F.Eilers. I.v.m. een verhuizing verliet, een goed voorzitter, Lengel. Met hem, enkele andere mensen, die ook LVC verlieten. Dit is waarschijnlijk de reden dat in dit jaar de club ophield te bestaan. Ook LVC had een voetbalveld. Dit was de wei van Gasseling aan de hartjensstraat. Door de week was het gewoon een weiland. Zondags volop werk voor de vrijwilligers om dit om te toveren in een voetbalveld.

Toen er vanaf het seizoen 48/49 weer gevoetbald werd, was het geen uitzondering dat men met z’n tweeën op een fiets naar de uitwedstrijden reed. Eind mei ’47 werd er een vergadering op de agenda gezet. Deze vergadering werd de bakermat van ons huidige VVL. De vier heren die de eer toekomt de oprichters van ons VVL te zijn, waren Willem Meijer, Gradus Remmelink, Joep Giesen en Toon Wissink. Tijdens de vergadering werd tot de oprichting van een nieuwe club met naam de naam VVL besloten. 29 spelers gaven zich op als lid van VVL. Een driekoppig bestuur wilde de schouders er onder zetten; en binnen een jaar de clubinterne organisatie en de inschrijving bij de GVB regelen. Eerste voorzitten van VVL werd Toon Wissink. Secretaris: Gradus Remmelink en penningmeester Bart Voortjes. Dit drietal ging met grote voortvarendheid aan’t werk, en ja hoor, ’t lukte. Met ingang van het seizoen 48/49 voetbalde VVL in de competitie mee. Het aantal leden was opgelopen tot meer dan 50, en men startte met 3 senioren elftallen en een junioren elftal. Als nieuweling moet je onderaan beginnen. VVL werd ingedeeld in de derde klasse W. VVL stak met kop en schouders boven alle concurrenten uit en werd kampioen! VVL promoveerde dus naar de tweede klasse J. VVL voetbalde nog steeds in hun oude ‘stadion’. De wei moest nog steeds gedeeld worden met de koeien van J.Peters. Op de foto uit 1933 hieronder: Het eerste elftal van de Lengelse Voetbalclub L.V.C. in het toenmalige stadion 'De Molshoop': Staand v.l.n.r: w.Giesen, J.Jansen, L.Kuiper,A.Kapelle, B.Kapelle, J.Driever. Zittend v.l.n.r: B.Helmink, G.hesseling, A.Arts, H.Kaak
1oud

In die jaren veranderde er niet zo veel. De clubkleuren waren en bleven zwart en groen. Midden jaren 50 kreeg VVL zijn eerste kleedaccommodatie met 2 kleedlokalen en een berghok. Er was stromend koud water. Nog een paar jaar later kreeg VVL zijn eerste lichtinstallatie achter ‘’t wapen van bergh’, daar had VVL toen een oefenveld. Vanuit ’t café werd naar dit veld een lange kabel gelegd, waar men een bouwlamp van 2000 W op aansloot. Nu kon er ook uitstekend getraind worden.

20 jaar na de oprichting kreeg VVL in 1968 z’n eerste echte voetbalveld. Dit is ’t tegenwoordige hoofdveld. Men deed er niet moeilijk over, dat Lengel pas als laatste en negende voetbalclub in bergh van de gemeente een eigen veld kreeg. Op 4 september 1972 volgde de officiële opening van het clubgebouw. Op de foto van 22 mei 1949 zie je de volgende spelers: staand v.l.n.r: J.Jansen, K.Nieling, W.v.Hal, B.v.d.Berg, J.Joling, P.Visser, Scheidsrechter. Zittend v.l.n.r: D.Hunting, J.Giesen, G.Cornielje, G.Arts, J.Arts
2oud

Met de bouw van de wijk de Hangaarts in s-Heerenberg veranderde VVL van een echte dorpsclub tot een club van voetballers uit Lengel en uit de nieuwbouwwijken in ’s-Heerenberg-Oost. Een aantal leden uit de Hangaarts verlieten VVL na een aantal jaren, om te gaan spelen bij andere verenigingen in de buurt. De gaten werden opgevuld door voetballers uit de wijk de Tuger en deze zijn VVL in de loop der jaren altijd trouw gebleven. Ook de kinderen uit deze wijken kwamen hier voetballen en de invoering van pupillenvoetbal droeg tot ledenaanwas aan. De uitbreiding van het clubgebouw ging snel na subsidietoezegging van de gemeente. Veel vrijwilligers gingen aan het werk. Op 6 oktober 1984 werd het officieel geopend. Jaren werd er om een 2e veld gesmeekt bij de gemeente, en ook een oefenhoek. Heel erg lang onderhandelen en uiteindelijk ging de eerste spade de grond in op 26 oktober 1988. Op 26 augustus 1990 kon het tweede veld in gebruik worden genomen. VVL voelde zich rijk en was een trotse KNVB club.

In de tweede klasse zou VVL 18 seizoenen voetballen voordat het weer kampioen werd. Dit gebeurde in het seizoen 66/67. Twee jaar hield men het daarna vol in de eerste klasse om vervolgens 2 keer achter elkaar te degraderen. Daarna lukte het om 2 keer achter elkaar te promoveren zodat VVL in 72/73 weer in de eerste klasse C voetbalde. VVL degradeerde direct het 1e jaar opnieuw. In de tweede klasse C werd met wisselend succes gevoetbald. In het seizoen 82/83 behaalde VVL opnieuw het kampioenschap. Deze promotie was het begin van een successtory. Op de onderstaande foto uit 82/83, 1e elftal kampioen: staand v.l.n.r: H.Bannink, J.Kniest, H.Ruikers, F.v.Huet, D.Jansen, T.Jolink, P.Giesen, R.Kemperman, H.Kemperman, J.ten Eykelder, F.Hegeman, F.v.Emden, G.v.Merrebach. Zitten v.l.n.r: J.Meyer, R.Masselink, V.Smit, G.Arts, B.Kemperman, J.Heuvel, F.Arts, B.Kemperman Sr.
3
In het seizoen 83/84 moesten we even wennen aan de nieuwe omgeving in de eerste klasse C maar toch behaalde we een 3e plaats. 84/85 werd een geweldig seizoen. Niet alleen de titel in de 1e klasse maar ook de afdelingsbeker werd gewonnen. Als debutant in de hoofdklasse behaalde VVL de 2e plaats en promoveerde naar de grote KNVB. Dit was een mijlpaal voor VVL. Vier jaar lang stond VVL in de middenmoot van de vierde klasse. In seizoen 87/88, 88/89 nestelde VVL zich in de subtop van de vierde klasse. Door een wisselvallig seizoen behaalde VVL toch nog de negende plaats, en de tweede periode. De deur naar de derde klasse bleef echter gesloten door verlies in de nacompetitie. Er volgde een periode van vallen en opstaan. Aan het eind van het seizoen 93/94 degradeerde we zelfs naar de eerste klas. Uit het trotse VVL van weleer was weer een gewone afdelingsclub ontstaan. Na 3 degradaties op rij begon VVL in 95/96 opnieuw in de 2e klasse C. de derby’s deden stof opwaaien en het ging er soms hard aan toe. In het seizoen 96/97 was VVL al voor de laatste 3 wedstrijden kampioen van de 6e klasse F op dat moment was VVL al 20 wedstrijden ongeslagen. Hieronder een foto van het 1e elftal uit 97/98: staand v.l.n.r: J.Giesen, B.Kemperman, J.W.Arendsen, E.Evers, M.Lammers, M.Jolink, L.Buiting, D.Arts, T.Abbenhuis, F.Polman, J.v.Werken, Dhr. en Mvr.Rozeboom. Zittend v.l.n.r: J.Ten Eykelder, A.Knippers, W.v.Koot, M.Lenting, R.Masselink, P.Litjes, D.Jolink, R.Evers.
4


In de periode van 1999 tot 2008 speelde VVL 1 bijna onafgebroken in de 5e klasse. Hierin behaalde het wisselende eindklasseringen. Seizoen 2001/2002 werd een absoluut hoogtepunt. Via de reguliere competitie werd de nacompetitie bereikt en er wachte een strijd met Vosseveld voor een plekje in de 4e klasse. Via 2 zinderende wedstrijden bereikte VVL de 4e klasse. Helaas duurde dit avontuur maar 1 seizoen.

De jeugd wist VVL in de periode1999 tot 2008 goed te vinden. Sportpark ’t Veen was inmiddels omcirkeld door ’s-Heerenbergse wijken als de Rodingsveen en de Klomp en natuurlijk waren de Hangaarts en de Tuger nog altijd op een steenworp afstand. Het leden aantal groeide tot ruim boven de 200 en dit zorgde voor veel jeugdteams.

2008 was een jaar met 2 gezichten voor VVL. De club vierde op een grootse manier haar 60 jarig jubileum, echter het eerste elftal kon het niet bolwerken in de 5e klasse en degradeerde. 1 april 2008 was het dan zover, VVL was jarig, 60 jaar! In dat jaar hebben we diverse activiteiten georganiseerd om dit te vieren. We begonnen het jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie met de uitgifte van de jubileum loten. Deze groots opgezette loterij kent z’n ontknoping in september 2008. 

Hierna hadden we op 5 april de officiële jubileum receptie. Dat VVL leeft bleek door de zeer goede opkomst en de ongekende gezelligheid. Vele mooie woorden werden gesproken door onze voorzitter, een afgevaardigde van de KNVB, de wethouder, de schutterij en natuurlijk de omliggende buurt verenigingen.
De maand mei stond in het teken van het jubileumfeest en de zeskamp. Het feest werd net als de receptie georganiseerd in De Gracht in ’s-Heerenberg. Dweilorksest Azums Aosum, Gijs de Bruin en de lokale trots DJ Angelo gaven acte de presance. De goedgevulde zaal genoot wederom. Samen zorgde zij voor een geweldige sfeer die het feest tot een succes maakte! 

jubileum-collage Medium

Vervolgens was daar de zeskamp. Op een prachtige zaterdag met de zon hoog aan de hemel begon, in de ochtend, de jeugd van VVL aan de zeskamp. Plezier was het toverwoord, want dat had iedereen bij de vele spelletjes die gedaan moesten worden. In de middag begonnen de junioren en de senioren elftallen aan de zeskamp. Fanatiek werden de groots opgezette spellen gedaan om maar die felbegeerde 1ste plek te halen. In de avond gaf de VVL band, Smoothstock nog een daverend optreden ter afsluiting van deze mooie dag!

Het hoogtepunt van het 60 jarig jubileum was natuurlijk de wedstrijd van VVL 1 tegen De Graafschap 1. Op een geweldige grasmat werd er voor veel publiek een historische wedstrijd gespeeld door VVL. De 0-7 eindstand was bovendien heel acceptabel. Zoals alle activiteiten hierboven genoemd was ook dit weer perfect geregeld door het bestuur, de jubileum commissie, de Vrienden van Lengel en de vele vrijwilligers.
alle-leden

In de jaren 2008 t/m 2012 speelde het eerste elftal in de 6e klasse. Hierin werden diverse periode titels gehaald, maar het duurde tot in 2012 voordat er eindelijk weer werd gepromoveerd naar de 5e klasse. Verder bestond de vereniging in deze periode uit 4 senioren elftallen en gemiddeld 8 jeugdelftallen.